- Advertisement -

Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir!

Sağlıklı bir bebek sahibi olmayı istemek her anne ile babanın en büyük hayali ve isteğidir. Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler vardır.

1 180

- Advertisement -

Hamilelik dönemin de beslenme çok önemlidir. Bu süreçte annenin tükettiği her besin yiyecek ve içecek bebeğin gelişimi için gereklidir. Hamilelik süresince kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için besin değeri yüksek gıdalar tüketmek çok önemlidir. Doktorlar tarafından gebelik süresi boyunca bol miktarda tüketilmesi önerilen yiyecekler arasında meyveler de yer alıyor. Diğer yandan, hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler de vardır.

Hamilelik sırasında anne ve bebeğe gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen bakteriler bulaşabilir. Bu nedenle, özellikle bazı meyveleri asla tüketmemelisiniz.

Hamilelikte yenmesi gereken besinler kadar, yenmemesi gereken bir çok gıdalarda bulunmaktadır. Beslenme programınızı bunlara göre düzenleyerek sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz. Sizler için bu besinleri listeledik bile! İsterseniz bir yazıcıdan çıktısını alıp buzdolabınızın üzerine yapıştırabilirsiniz.

İşte hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler

Ananas ve üzüm’e dikkat

Ananas ve üzüm
Ananas ve üzüm 

Hamilelikte ananas yemek çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ananas, sindirimi kolaylaştıran bir enzim olan bromelain bakımından oldukça zengindir. Bu durum rahim ağzının yumuşamasına ve dolayısıyla erken doğuma neden olabilir. Ananası, birinci trimester olarak adlandırılan hamileliğin ilk üç ayı haricinde ve aşırıya kaçmayacak şekilde tüketebilirsiniz.

Bazı uzmanlara göre hamilelik sırasında üzüm yemek A ve C vitamini gibi önemli besinlere sahip olduğu için çok faydalıdır. Ancak bazı uzmanlara göre ise hamilelikte üzüm yemek zararlı olabiliyor. Bunun nedeni ise anne adayının vücudunda toksit oluşumuna neden olabilen resveratrol miktarının üzümün kabuğunda oldukça fazla bulunmasıdır. Bu nedenle, hamilelik boyunca üzüm tüketme konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Ananas ve üzüm hamilelikte risk oluşturabilecek gıdalardan sadece ikisi. Bunların dışında bütün çiğ sebze ve meyvelerin iyice yıkanmadığı sürece bakteri riski oluşturabileceğini ve hem sizin hem de bebeğinizin hayatını riske atabileceğini unutmayın. Bu nedenle, satın aldığınız sebze ve meyveleri iyice temizlemeli ve riskli gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmalısınız.

Çiğ veya kısmen pişmiş yumurta

Beyazlar ve yumurta sarısı katılaşana kadar yumurtaların iyice pişirildiğinden emin olun. Bu, salmonella gıda zehirlenmesi riskini önler. Ev yapımı mayonez gibi çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yiyecekleri yemeyin. Çiğ veya kısmen pişmiş yumurta içeren yemeklere sahip olmak istiyorsanız, pastörize sıvı yumurta kullanmayı düşünmelisiniz. Çatlak veya kirli yumurta kullanmayın

Çiğ veya az pişmiş et

Tüm et ve kümes hayvanlarını iyice pişirin, böylece sıcak buğulanır ve pembe veya kan izi kalmaz. Kümes hayvanları, domuz eti, sosis ve hamburger gibi kıyma ile özellikle dikkat edin.

Karaciğer ürünleri

Çok fazla A vitamini içerebileceğinden, karaciğer veya karaciğer peti veya karaciğer sosis gibi karaciğer ürünlerini yemeyin . Çok fazla A vitamini bebeğinize zarar verebilir.

A vitamini içeren takviyeler

A vitamini içeren takviyeler
A vitamini içeren takviyeler

Yüksek dozda multivitamin takviyeleri , balık karaciğeri yağı takviyeleri veya A vitamini içeren herhangi bir takviye almayın .

İşlem görmüş soğuk etler : Salam, sucuk , sosis

Soğuk kürlenmiş etler salam, parma jambonu, chorizo ​​ve pepperoni’dir. Avustralya’da, listeria ya da toksoplazmoza neden olan toksoplazma paraziti açısından küçük bir risk olduğu için hamile kadınlara soğuk tedavi et veya tütsülenmiş balık yemekten kaçınmaları önerilir. Bunlar:

  • şarküteri tezgahları ve sandviç çubuklarından gelen soğuk etler ve paketlenmiş, dilimlenmiş hazır etler
  • soğuk pişmiş hazır tavuk (bütün, porsiyon veya doğranmış)
Yıkanmamış sebze meyvelere dikkat
Yıkanmamış sebze meyvelere dikkat

Pastörize edilmemiş süt

Sütünüz varsa, sadece pastörize veya UHT (ultra ısıl işlem görmüş) süt içirin – bazen uzun ömürlü süt de denir. Sadece çiğ (pastörize edilmemiş) süt varsa, önce kaynatın. Pastörize edilmemiş keçi veya koyun sütü içmeyin veya yumuşak keçi peyniri gibi onlardan yapılan yiyecekleri yemeyin.

Alkol

Hamileliğiniz sırasında alabileceğiniz güvenli bir alkol seviyesi yoktur . İster hamilelik , ister hamile veya emzirmeyi planlıyor olun, alkol doğmamış bebeğinize zarar verebileceğinden içmek en güvenli seçenektir .

Kafein

Yüksek kafein , düşük, düşük doğum ağırlığı ve zor bir doğum deneyimi riskini artırabilir. Kafein doğal olarak kahve, çay ve çikolata gibi birçok gıdada bulunur ve bazı alkolsüz içeceklere ve enerji içeceklerine eklenir. Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçları da kafein içerir. Bu ilaçları almadan önce ebenizle, doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.

Sizlere hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler hakkında bir kaç önemli bilgi vermeye çalıştık. Alışılagelmişin dışında bir periyodik durum oluştuğunda mutlaka konusunda uzman bir doktordan yardım alınız.

- Advertisement -

Yorumları Göster (1)