Çocuklarda uyku problemleri 7 belirtisi nedir? Nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda uyku problemleri yatmadan önce rutinlerini ayarlayarak veya çocuğunuz için neyin normal olduğuna dair beklentinizi ayarlayarak düzeltilebilir.

- Advertisement -
Çocuklarınız geceleri sizi uyuyamadıkları için sık sık uyanıyor mu? Yatma vakti huzursuz mu? Bu ipuçlarıyla, çocuklarınızın düşmesine ve uykuda kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocuklarda uyku problemleri belirtileri nelerdir? Bununla birlikte, bazı uyku sorunlarının özel bir bakıma ve bazen de bir sağlık uzmanının tedavisine ihtiyacı vardır.
Çocuklarda uyku problemleri ve belirtilerini anlama
Kendi çocukluğunuzu yansıtırsanız, muhtemelen yatmadan hayal kırıklığına uğradığınızı, geceleri uyandığınızı ya da fırlatıp boşuna döndüğünüz zamanları hatırlayabilirsiniz. Gerçekten de, uyku sorunları küçük çocuklar arasında yaygındır. Bazı çocuklar belirlenen uyku saatlerinde yorgun hissetmeyebilir, bakıcı olmadan uykuya dalmakta zorluk çekebilir veya uyurgezerlik yaşayabilirler. Çocuğunuz uyanmak için mücadele ettiğinden telaşlı bir yürümeye başlayan çocukla başa çıkmak ya da sabahları acele etmek sinir bozucu olsa da, yardım mevcuttur. Birçok uyku sorunu, çocuğunuzla değiştirmek için çalışabileceğiniz uyku alışkanlıkları ve gündüz davranışlarıyla bağlantılıdır. İyi haber, biraz sabır ve disiplin ile onları daha huzurlu gecelere götürebilirsiniz.
Çocuklar ne kadar uykuya ihtiyaç duyar?
Çocuklarda uyku problemleri veya uyku bozukluğu olup olmadığını belirlemeden önce, çocukların benzersiz uyku ihtiyaçlarını anlamaya yardımcı olacaktır. En iyi şekilde işlev görmek için, çocuklar ve gençler genellikle yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Aşağıdaki grafik, gelişmekte olan çocukların uykuda geçirmeleri için önerilen saatleri özetlemektedir.
Çocuklar kaç saat uyumaya ihtiyaç duyar? | |
Yaş grubu | Önerilen uyku süresi |
Bebekler (4 ila 12 ay) | 12 ila 16 saat (şekerlemeler dahil) |
Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1 ila 2 yıl) | 11 ila 14 saat (şekerlemeler dahil) |
Çocuklar (3 ila 5 yaş) | 10 ila 13 saat (şekerlemeler dahil) |
Çocuklar (6-12 yaş) | 9 ila 12 saat |
Gençler (13-18 yaş) | 8 ila 12 saat |
Çocuğunuzun yeterince uyumadığını gösteren işaretler
Çocuklar, tıpkı yetişkinler gibi, uykusuz kaldıklarında ruh hallerini kontrol etmekte zorlanırlar. Uyku ya da eksikliği, davranışlarımızın ve ruh halimizin çoğunu etkiler. Bazen yetersiz uyku belirtileri DEHB belirtilerini bile taklit edebilir. Kendinize sorun, çocuğunuz:
- Genellikle huysuz, sinirli veya aşırı duygusal mı görünüyor?
- Okulda veya evde konsantre olmakta zorlanıyor musunuz? Bir öğretmen sizi bu sorundan haberdar etti mi?
- Arabaya binerken uykuya dalmak mı?
- İleti dizilerini takip etmekte sorun mu yaşıyorsunuz? Çok fazla boşluk bırakıyorlar mı?
- Gün için onları uyandırdıktan sonra uyanma veya uykuya dalma konusunda sorun mu yaşıyorsunuz?
- Genellikle normal yatmadan çok daha erken “çarpma” mı?
Bu çocuğunuza benziyorsa, ellerinizde sorunlu bir uyuyan olabilir. Çocuklarda uyku sorunları genellikle endişe kaynağı değildir. Tıpkı onlara tuvaleti nasıl yiyeceğini ve kullanacağını öğretmeniz gerektiği gibi, küçük çocuklara doğru dinlenmeyi de eğitmeniz gerekir. Çocuğunuz geceleri sık sık uyanır veya yerleşmekte zorlanırsa, bu, çocuklar arasındaki en büyük uyku sorunlarından biri olan uykusuzluk ile mücadele ettikleri anlamına gelebilir.
Çocuklarda uyku problemleri başlıca nedenleri:
- uykusuzluk hastalığı
- uyurgezerlik
- gece terörü
- uyku apnesi
- hipersomnia
- yatak ıslatma
- diş taşlama
Çocuklarda uyku problemleri arasında uykusuzluk hastalığı
Çocukların çoğu yatakta sessiz kaldıktan sonra 20 dakika içinde uyurlar.
Ancak bazı çocuklar düzenli olarak uykuya dalmak, uykuda kalmak veya uyanırlarsa tekrar uykuya dalmamakta zorluk çekerler. Düzenli bir problemse uykusuzlukları olabilir.
Çocuklarda uykusuzluk genellikle ciddi bir sorun değildir. Bununla birlikte, ertesi gün yorgun ve sinirli olursa, çocuk için zorluklara neden olabilir. Ebeveynler için, uykusuzluk çocukları geceleri çok kalkıyorsa sorunlara neden olabilir.
Uykusuzluk ile başa çıkmak için ipuçları
Genellikle, uykusuzluk, 2 hafta boyunca iyileştirilmiş bir uyku rutini izlenerek ele alınabilir.
İyi bir uyku rutini düzenli uyku ve uyanma zamanlarını içerir ve çocuğunuzu yatmadan önce banyo ve hikaye ile rahatlamaya teşvik eder. Daha büyük çocuklar için gündüz uykularından kaçının.
Çocuğunuzun geceleri kendini güvende hissettiğinden emin olun ve odasında çok fazla gürültü veya ışık olmadığını kontrol edin (gün içinde bol miktarda doğal ışık almaları gerekir). Kafein içeren içeceklerden kaçının.
Bazen uykusuzluk depresyon, anksiyete bozukluğu veya hiperaktivite belirtisi olabilir. Çocuğunuzda çok uykusuzluk varsa, çocuğunuzun doktoruna başvurun.
Daha iyi uykuyu destekleyen uyku zamanı ritüelleri

Çocuğunuzun uykusuzluğunun diğer nedenleri yatmadan önce rutininde olabilir. Çocuğunuzu uykuya dalıncaya kadar sallamak, beslemek veya tutmak gibi ritüelleriniz var mı? Eğer öyleyse, uykuyu sadece bu eylemlerle ilişkilendirmeyi öğrenmiş olabilirler. Gece rutininizi durdurmayın; bunun yerine, çocuğunuzu uykulu ama yine de uyanıkken yatağa yatırmayı deneyin. Bir süre sonra, uyku başlangıcını tutulma veya sallanma ile ilişkilendirmeyi bırakacaklar.
Çocuğunuz yatmaya direniyor mu ya da yatmadan yorulmamasında ısrar ediyor mu? Eğer öyleyse, kendinize sürekli olarak düzenli bir yatmadan önce olup olmadığınızı sorun. Emin değilseniz, çocuğunuzu yatmaya hazırlamaya başladığınız zamanı yazmaya başlamanız yararlı olabilir.
Ruh halini ayarlama
Çocuğunuzu uykuya hazır hale getirmek için rahatlatıcı, yatmadan önce bir rutin oluşturmaya başlayın. Bu yaklaşık 20-45 dakika sürmeli ve üç ila dört yatıştırıcı aktivite içermelidir. Örnek olarak çocuğunuzun banyo yapması, onlara bir hikaye okuması ve bir ninni söylemesi verilebilir. Rutinin televizyon, akıllı telefon veya diğer elektronik cihazları içermediğinden emin olun. Bu cihazlardan yayılan mavi ışık vücudun uyku / uyanıklık döngüsünü bozar ve uykuya dalmayı zorlaştırır. Çocuğunuz belirli bir davranışı tutarlı bir zamanda yatağa bağlarsa, bedenini ve zihnini dinlenmeye hazırlar. Uykuya daldıklarında odada olmadığınız bir desen ayarlayın, böylece varlığınızı uyku başlangıcı ile ilişkilendirmezler.
Sınırları uygulamak
Daha önce hiç bulunmadığı bir rutin oluşturmaya başlarsanız, çocuğunuz direnirse şaşırmayın. Bununla birlikte, çocuğunuzu “ağlamak” için bırakmak yerine, yavaş yavaş varlığınızdan vazgeçebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuz her zaman size güvenmek yerine kendilerini rahatlatmayı öğrenecektir. Çocuğunuz odada olmadığınızda uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa, kontrol etmeden önce daha uzun süre bekleyin. Hala uyanıklarsa, onlara güvence verin, ancak birkaç dakikadan fazla kalmayın. Onları teselli etmek için bir kucaklama veya bir öpücük verebilirsiniz, ancak teması uzun süre yerine kısa tutmaya çalışın. Çocuk yataktan çıkacak kadar büyükse, kapıyı kapatmayı deneyin veya sadece yatakta kaldıklarında onları kontrol edeceğinizi söyleyin. Yatağa gitme veya diğer dirençli davranışlardan şikayet ettiklerinde onlara çok fazla dikkat etmekten kaçının.
Pozitif takviye
Büyük çocuklar için, okul öncesi yaş ve üstü, çıkartma tablosu gibi bir ödül sistemi kurmak, iyi uyku davranışı için bir teşvik sağlayabilir. Sabahları ilk çıkartma gibi hemen küçük bir ödül kazanabilirlerse en etkilidir. Daha sık küçük ödüller de genellikle daha az büyük ödüllerden daha iyi sonuçları teşvik eder. Zaman içinde daha zorlu ölçütler uygulanarak hedeflere ulaşılabilir olmalıdır. Örneğin, bir çocuğa, bütün gece kendi yatağında uyuması için bir etiket vermeye başlayabilirsiniz, ancak yerleşmesi için birkaç girişimde bulunulsa bile.
Uyurgezerlik
Uyurgezerlik, 2 yaşından küçük çocuklara kadar oldukça yaygındır. Uyurgezerliğin belirgin bir nedeni yoktur, ancak ailelerde çalışabilir.
Çocuğunuzun aşırı çalışması, yüksek bir sıcaklığa sahip olması veya stresli veya endişeli hissetmesi durumunda uyurgezerlik daha olası olabilir.
Bazı çocuklar sadece hafif ataklara sahiptir ve sadece yatakta oturabilir, bazıları yataktan kalkabilir, merdivenlerden iner ve hatta evden çıkmaya çalışır. Diğer çocuklar uyurken tuvaleti yemeye, içmeye veya kullanmaya çalışabilirler.
Bir uyurgezer genellikle:
- boş bakan bir ifadeye sahip
- uyanmak çok zor
- kimseyi duymuyor veya fark etmiyor gibi görünüyor
- ertesi gün bölümü hatırlayamıyorum
- ilk uyandıklarında kafası karışabilir
Uyurgezerliğin gerçekleşmesinin açık bir nedeni yoktur, ancak çocuğunuzun aşırı çalışması, yüksek bir sıcaklığa sahip olması veya stresli veya endişeli hissetmesi daha olası olabilir .
Çocuklarda uyku problemleri arasında Çocuklarda uyurgezerlik hakkında daha fazla bilgi edinin .
Gece terörü
Gece terörü olan çocuklar genellikle uyumaya, çığlık atmaya veya seslenmeye başladıktan sonraki birkaç saat içinde uyanırlar. Terör birkaç dakika veya bazen yarım saat veya daha fazla sürebilir. Genellikle çocuğun gözleri tamamen açıktır, ancak bakar ve odaklanmaz. Gece terörü ebeveynleri korkutabilir, ancak çocuk için zararsızdır ve normal bir uyku parçasıdır.
Çocuğunuzun gece terörü varsa:
- terör sırasında onları uyandırma
- sakin ol ve çocuğunuzla kalın ve geçmesini bekleyin (onları uyandırmaya çalışmayın)
Çocuklarda uyku problemleri arasında olan Kabuslar ve gece terörü hakkında daha fazla bilgi edinin .
Uyku apnesi
Uyku apnesi olan bir çocuk uyurken genellikle horlar ve birkaç saniye nefes almayı keser. Bu, beyni onları uyandırması için işaret eder. Nefes almamanın ardından kısa bir süre uyanma dizisi gece boyunca birçok kez olabilir. Çocuklar nadiren uyanmayı hatırlarken, gündüzleri yorgun veya huysuz olabilirler. Çocuklarda uyku apnesinin yaygın bir nedeni , büyümüş bademcikler veya adenoidlerdir (burnun arkasındaki boğazda bulunan lenf düğümleri).
Çocuğunuzun uyku apnesi olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
Hipersomnia
Hipersomnia, çocuğunuzun yaşı için normalden çok daha fazla uyuduğu bir durumdur. Hipersomnisi olan bir çocuk, iyi bir gece uykusundan sonra bile her zaman yorgun olur. Hipersomnisi olan küçük bir çocuk genellikle sızlanma ve sinirli olabilir. Diğer belirtiler konsantrasyon eksikliği ve zayıf hafızadır.
Çocuğunuzun hipersomnisi olduğunu düşünüyorsanız, birkaç gün boyunca açık bir uyku ve uyku zamanı rutini ayarlayın. İşler değişmezse, çocuğunuzun doktoruna başvurun.
Yatak ıslatma
Yatak ıslatma bazen tuvalet eğitimi sürecinin bir parçasıdır. Her ne kadar gün içinde tuvaleti doğru kullanabilseler de, bazı küçük çocuklar geceleri mesane kontrol sorunları ile mücadele edebilirler. Çocuklarda uyku problemleri belirtileri genellikle ondan büyürler, ancak bu arada, çocuğunuzu aşağılamadan veya gereksiz strese neden olmadan sürece yardımcı olmanın birkaç yolu vardır.
Yatak ıslatma nedenleri
Yatak ıslatma genellikle 2-4 yaş arası çocuklarda görülür. Ancak, okul çağındaki çocuklarla da devam edebilir. Her iki ebeveyn de gençken yatağı ıslatırsa, muhtemelen çocukları da olacaktır. İşte yatak ıslatmanın diğer olası nedenleri:
- Çocuğunuzun mesanesi, bütün gece boyunca idrarı tutacak kadar gelişmemiştir. Benzer şekilde, beyinleri ve mesane arasındaki iletişim tam olarak oluşmamış olabilir.
- Strese, evde değişikliklere, küçük bir hastalığa veya bitkinliğe bir cevaptır.
- Çocuğunuz derin bir uyuyan ve tam mesane onları uyandırmıyor.
- Çocuğunuz kabız. Tam bağırsaklar mesaneye baskı yapar.
- Vücut geceleri çok fazla idrar üretiyor.
Diş taşlama
Bazı çocuklar uyurken dişlerini öğütür veya sıkar. Tıbbi terim ‘bruksizm’dir. Bunu yapan çocuklar, öfkeli, üzgün veya endişeli olduğunda dişlerini de öğütebilir veya sıkabilir.
Arada bir meydana gelen bir sorun değildir, ancak dişlerin tekrar tekrar taşlanması veya sıkılması dişlere veya çeneye zarar verebilir.
Çocuğunuz uyku sırasında dişlerini biler veya sıkarsa, stresini azaltmayı deneyin. Çocuğun yaşı ne olursa olsun yatmadan önce en az yarım saat sessiz bir zaman planlayın.
Çocuklarda uyku problemleri Öğütme sık sık oluyorsa veya şiddetliyse, çocuğunuzun doktoru ve diş hekimi ile konuşun. Şekerleme ve gece uykusu için özel diş koruyucularının kullanılması gerekebilir.
Gece dinlenmesini destekleyen gündüz alışkanlıkları oluşturma
Bazı durumlarda, bir çocuğun düşüp uykuda kalamaması gündüz davranışları ile ilgilidir. Bu çoğunlukla ergenler ve gençler için geçerlidir. İyi yaşam tarzı alışkanlıkları belirlemek, her yaşta huzurlu bir gece geçirmenize yardımcı olur. Çocuklarda uyku problemleri belirtileri nelerdir?
- Çocuğunuzun yatağı sadece uyku için kullandığından emin olun. Çocuğunuz ödev yapıyor mu veya bilgisayarı yatakta mı kullanıyor? Çocuklarda uyku problemleri Yatağı sadece uyku veya yatmadan önce bir ritüel için kullanmalarını teşvik etmeye çalışın (örneğin, bir kitap okumak). Aksi takdirde, beyin bilinçsiz olarak yatağı diğer aktivitelerle ilişkilendirmeye başlar.
- Hafta sonları bile aynı uyku programını tutmaya çalışın. Bu, çocuğunuzun doğal olarak uyanmasını ve uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Ergenlerin hafta sonları normal uyanma saatlerinden bir saatten fazla uyumasına gerek yoktur. Eğer yaparlarsa, bu hafta boyunca yeterince uyku alamadıklarını gösterir.
- Çocuğunuzun çok aç veya dolu yatmasını önleyin. Yatmadan önce hafif bir atıştırmalık (ılık süt ve muz gibi) iyi bir fikirdir. Ancak, yatmadan bir veya iki saat sonra ağır yemekler çocukları uyanık tutabilir.
- Özellikle öğleden sonra veya akşamları çocuklara kafeinli ürünler vermekten kaçının. Bunlar soda, kahve, çay veya çikolata içerir. Bununla birlikte, bazı papatya çayı vücudun rahatlamasına yardımcı olabilir.
- Aktif bir yaşam tarzını teşvik edin. Düzenli egzersiz geceleri huzursuzluğu önler. Her gün bir saat önerilen miktardır. Ancak, yatmadan sonraki üç saat içinde çocuklarınızı güçlü aktivitelerden uzak tutmaya çalışın.
- Odanın rahat olduğundan emin olun. Oda sessiz mi? Bir çocuk karanlıktan korkarsa, düşük seviyeli bir gece lambası kabul edilebilir. Çoğu insan biraz serin bir odada (yaklaşık 65 derece) en iyi uyur. Çocuğunuzun yatağının oyuncaklarla aşırı yüklü olmadığından emin olun, çünkü yatmadan önce dikkatinizi dağıtabilir. Bir ya da iki iyidir.
- Zaman aşımı için çocuğunuzun yatak odasını kullanmayın. Dinlenme ve rahatlama yerine ceza ile ilişkilendirmeyi öğrenecekler.
- Sabah ilk iş olarak doğal ışığa maruz kalmayı teşvik edin. Bir pencere açmak, uyanmamıza yardımcı olur ve günün başlangıcını gösterir.
- Uyuklamaya dikkat edin. Çocukların tekrar uyuyacak kadar yorulmadan önce uyku süreleri arasında en az dört saat olması gerekir. Şekerleme ihtiyaçları değişse de, çocuğunuzun çok uzun süre ya da yatmaya çok yakın bir yerde uykuda olmadığından emin olun.
- Elektronik ile limitleri belirleyin. Gençler ve çocuklar, yatak odasının dışında saklandıklarında cihazlarını uyku saatlerinde kullanma cazibesini hissetmezler. Buna telefonlar, tabletler, televizyon, video oyunları ve bilgisayarlar dahildir.
- Birlikte kaliteli zaman geçirin. Bazı çocuklar ebeveynlerinden daha fazla ilgi duydukları için daha sonra kalmak ister. Her iki ebeveyn de gün boyunca çalışırsa, akşamları müsait oldukları zaman olur. Sadece çocuklara arkadaşlarını veya ilgi alanlarını sormak bile uzun bir yol kat edebilir. Bebekler için, birkaç dakika onlarla şarkı söyleyin, göz teması kurun ya da gece boyunca yavaşça etkileşimde bulunarak nazikçe etkileşimde bulunun.
Gündüz alışkanlıkları uykusuzluğun yanı sıra diğer uyku sorunlarına da katkıda bulunur. Kabuslar, gece terörü, uyurgezerlik ve yatak ıslatma, çocukların sık sık mücadele ettiği diğer uyku problemleridir. İyi haber şu ki, çoğu onları büyütüyor ya da zamanla kendilerini çözüyorlar. Her ne kadar çocuklar olayların olayları üzerinde herhangi bir kontrole sahip olmasalar da, sıkıntıya neden olabilir ve çocukları yatağa gitmekten korkabilirler. İşte restoratif uyku için bu diğer engellerle başa çıkmanın bazı yolları.
Çocuklarda uyku problemleri olduğunda ne zaman doktora görünmeli
Çocuğunuz en az altı ay boyunca tamamen tuvalet eğitimi almışsa ve sonra aniden yatağı ıslatmaya başlarsa, tıbbi bir soruna işaret edebilir. Yatak ıslatma, diğer bedensel değişikliklerle birlikte ortaya çıkmaya başlarsa, başka bir sorunu da gösterebilir. Çocuğunuz varsa doktoru arayın:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissinden şikayet eder.
- İç çamaşırlarında bulutlu veya pembe kan lekeleri var.
- Gün boyunca pantolonlarını ıslatmaya başlar.
- Ayaklarının veya ayak bileklerinin şişmesini gösterir.
- Yedi yaşında veya daha büyükken yatağı ıslatmaya devam eder.
Çocuklarda uyku problemleri arasında olan, Devam eden yatak ıslatma, özellikle çocuk onu aştıysa veya olması gereken yaşı geçtiyse , cinsel istismarın bir işaretidir . Bunun gerçekleştiğinden şüpheleniyorsanız, olası durumları araştırmak ve bildirmek önemlidir.
- Bebeklerde emzirmeyi bırakmak için doğru yaş ne zaman?
- Çocuklarda ateş neden olur? Bebeklerde ateş nasıl düşer!
- Advertisement -