- Advertisement -

Kahve içmeyi bırakmak için 11 neden Sağlık için kafein alma!

Panik yapmayın, kafeinden ve kahveden ayrılmanız gerektiğini söylemeyeceğiz. Kahve içmeyi bırakmak ve sonrasında vücudunuzda olan değişiklikler neler!

0 728

- Advertisement -

Dünya çapında milyarlarca insan her gün kahve ya da bir çeşit kafein içiyor. Bugünün makalesi hepimizin sevdiği ve keyif aldığı kafein hakkında. Kafein hakkında biraz daha ayrıntıya gireceğiz ve hemen kahve içmeyi bırakmak size en iyi nedenlerinden bazıları sizler için yazmaya çalışacağız. Kahve ve kafeini sisteminizden güvenli bir şekilde çıkarın ve kendinizi otantik enerjiyle hissettiğinizi görün!

Kahve içtiğimizde ne olur?

Kahve içtikten sonra, 10 dakika içinde kafein kan dolaşımınıza girer ve kan basıncınız ve kalp atış hızınız yükselmeye başlar.

20 dakika sonra daha uyanık olmaya başlarsınız ve konsantrasyon seviyeleriniz iyileşmeye başlar. Bu nedenden ötürü kahve içmeyi insanlar bu kadar çok seviyorlar.

30 dakika içinde , artan motor nöron verimliliği ile atletik yeteneğiniz geliştirilir.

12 saat içinde işler normale döner ve 12 saat sonra vücudunuz daha fazla kafein tüketmekten çekilme semptomları almaya başlar. Ama daha da önemlisi, bu makaleyi okumanızın asıl nedenine geçelim. Bu makalede, kafeinin vücut üzerindeki etkisini, ne kadar çok tüketildiğine neler olduğu, aşırı kafein belirtilerini ve kafein alışkanlığını kırmaya yönelik ipuçlarını sizler için araştırıyoruz.

Kafeinin vücut üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Kafein mideden ve ince bağırsaktan kan dolaşımına geçer. Kan dolaşımına girdikten sonra kafein, merkezi sinir sistemini – sinirleri, beyni ve omuriliği – uyarır ve daha uyanık hissetmenizi sağlar. Kafein yorgunluğu azaltır, odaklanma ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca midede asit salınmasına neden olur ve bazı insanlar kafein tükettikten sonra mide ekşimesi veya hazımsızlık bildirir.

Kafeinin etkileri, tüketildikten 15 dakika sonra hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık 1 saat sonra zirve yapar ve çoğu insan için birkaç saat bu seviyede kalır. Kafein tüketildikten altı saat sonra, yarısı hala vücuttadır. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saate kadar sürebilir.

Çok fazla kafein almanın belirtileri nelerdir?

Çok fazla kafein belirtileri şunları içerir:

  1.  Baş ağrısı, sinirlilik, baş dönmesi
  2.  “Gerginliklere sahip olmak” veya titrek hissetmek
  3.  Gece boyunca uykusuzluk veya ‘huzursuz’ uyku durumu
  4.  Hızlı ya da anormal kalp atışı
  5.  Kan basıncında artış
  6.  Cilt kuruluğu

Kahve içmeyi bırakmak için 11 sağlık nedeni

1 Kafein tüketimi azaldığında daha az kaygılı ve az endişeli olursunuz

Son zamanlarda giderek kendinizi endişeli mi hissediyorsunuz? Bu durumda çok fazla kafein alımı suçlu olabilir.

Kafein size bir enerji yüklemesi verir, ama bazen bu enerji kaygı belirtilerini de ortaya çıkarabilir: gergin sinirlilik, kalp çarpıntısı, hatta panik duyguları. Bu “savaş ya da kaç” tepkinizi ele geçiriyor. Ne kadar az içeri girerseniz, o yanıtı ve beraberinde gelen kaygıyı o kadar az tetiklersiniz.

Kafein, çoğumuz için kullandığımız bir enerji patlaması ile birlikte gelir. Bununla birlikte, bu enerji “savaş ya da kaç” hormonlarımızı da uyarır . Bu endişe , sinirlilik, kalp çarpıntısı ve hatta panik ataklarda artışa neden olabilir .

Zaten stres ve kaygıya eğilimli olanlar, kafeinin semptomları ile çok daha kötü hale gelebilir. Ek olarak, daha yüksek kafein alımına bağlı ergenlerde artan depresyon görülebilir.

2 Kahve içmeyi bırakmak, uykunu kalitesini artırabilir

Açıkçası, kafeinin beyin için doğal bir uyarıcı olduğunu biliyoruz, ancak bunun uyku düzenlerimizi ve elde ettiğimiz uyku kalitesini etkileyecektir.

Daha iyi uyku için kafein, gece yarısı uykunuzu dağıtmak için yaygın bir seçimdir çünkü uyanıklığı arttırır. Bu yüzden Kahve içmeyi bırakmak size daha iyi bir gece uykusu sağlar. Aslında, yatmadan 6 saat önce bile bir kafein içeceği içerseniz, bu durum yine de uykunuzu rahatsız edebilir.

Kafein tüketim alışkanlığınız uykunuzu etkiliyor olabilir. Araştırmalar, günlük kahve alımının uyku döngünüzü değiştirebildiğini, huzursuz uyku ve gündüz uyuşukluğuna neden olabileceğini gösteriyor. Bu özellikle yatmadan altı saat önce, kafein tüketimi yapmanız doğru olabilir.

Daha keyifli ve rahatsız edici bir gece uykusunun yanı sıra, daha kısa zaman da uykuya dalmak için kafeinsiz olanlar ürünler tüketileblir.

3 Daha az tuvalet molası için kahve içmeyi bırakın!

Kafeinli içecekler daha sık idrara çıkmamıza neden olur ve bazı insanlarda inkontinansa bile neden olabilir. Kafein müshil gibi davranabilir. Bu, daha fazla tuvalete gitmenizi sağlar ve çoğu zaman, ortaya çıkan gevşek dışkıya sebebidir.

Özellikle kahve tüketimini azaltırsanız, tuvalete geçirdiğiniz zamanı da kısabilirsiniz. Bu da sizin rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacınızı normale döndürür.

4 Cilt yaşlanmasını durdurmak için kafeini azlatın!

Kafein, vücudunuzun kolajen yapma hızını yavaşlatır. Bu, cildinize sıkılık ve esneklik kazandıran bir proteindir. Düştüğünde, cildiniz sarkmaya başlar ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Yaşlandıkça kolajen daha yavaş yapılır. Bu nedenle kafeinden kurtulursanız, yaşlanma sürecinin hızlanmasını önlemeye yardımcı olursunuz.

Yaşlanma konusunda endişeleriniz varsa, kafein tüketmemekten faydalanabilirsiniz. Kafein, kolajen oluşumunu engeller.

Yana kolajen cilt, beden ve tırnaklar üzerinde doğrudan etkisi vardır, kahveyi  sabah fincan fincan yudumlarken bir kez daha düşünün. Sizin için daha az kırışıklık anlamına gelebilir.

5 Dengeli beyin kimyası ve duygusal bağımlılık düzenlenir

Tıpkı ilaçlar gibi, kafein de zaman içinde düzenli olarak alırsanız beyninizin kimyasını değiştirir. Siz de ona bağımlı hale gelebilir ve bir süre sonra sadece size verdiği etkileri hissetmek için daha fazla tüketmeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Kafeinin ruh hali üzerinde bir etkisi olması şaşırtıcı değildir. Bunların hepsi kupaların üzerinde “Kahvemi alana kadar benimle konuşma” sloganları bir sebepten ötürüdür.

Kafein, beyin kimyasını kokain gibi ilaçların yaptığı gibi değiştirebilir ve araştırmacılar kafeinin, ilaç bağımlılığını ölçmek için kullanılan kriterlerin bazılarını yerine getirdiğine katılıyorlar .

Kafein tüketmeyen insanlar , bağımlılık niteliği konusunda endişelenmek zorunda kalmazken, kafeini kesmeye veya tamamen içmeyi bırakmaya karar veren insanlar yoksunluk belirtileri veya geçici ruh hali değişiklikleri yaşayabilirler .

- Advertisement -

6 Kahve içmeyi bırakmak, daha iyi beslenme düzeni sağlar

Büyük miktarda kafein, vücudunuzun gerektiği gibi vitamin ve mineral almasını önler. Aslında, sabah kahvenizle birlikte bir multivitamin alırsanız, kafein faydalanmanızı engelleyebilir.

Bir kafein içici değilseniz, vücudunuz bazı besin maddelerini kahve içenlerden daha iyi emebilir. Kafein içindeki tanenler muhtemelen aşağıdakilerin emilimini engelleyebilir:

  • Kalsiyum
  • Demir
  • B vitaminleri

Bu özellikle çok yüksek kafein alımı, dengesiz beslenme veya ileri yaşlanmaya neden olur. Hiç kafein tüketmemek, diyetinizden mümkün olan tüm besinleri almanıza yardımcı olabilir.

7 Daha güçlü ve daha beyaz dişler için kahve içmeyi bırak

Kahve, soda ve çay en yaygın kafein dağıtım araçlarından üçüdür. Hepsi dişlerini asitliği ve rengi ile lekeleyebilir. Kafeinleri de ağzınızı kurutur. Tükürük, bakterilere karşı birincil bir savunmadır, bu nedenle ne kadar az sahip olursanız, diş çürümesi riski artar.

Kavga yok: Kahve ve çay dişleri lekeleyebilir . Bu, bu içeceklerde bulunan ve birikmesine ve renksiz diş minesine neden olan yüksek tanen seviyelerinden kaynaklanmaktadır. asitlik kahve ve soda gibi kafeinli içeceklerde emaye aşınmasına ve çürümesine de yol açabilir.

Dişlerinizi lekelemeye başlamak için günde sadece 1 fincan kahve gerekir. Bu aynı zamanda belirli çay türleri için de geçerlidir.

Kahvenizi nereden aldığınıza ve ne kadar şeker koyduğunuza bağlı olarak, kahve de diş çürümesine neden olabilir. Normalde Starbucks benzeri aromalı kahve ve latte içiyorsanız bu durum söz konusudur.

8 Düşük kan basıncı

Kafein, bazı insanlarda kan basıncınızı birkaç puan artırabilir . Kafein içtiğinizde kan basıncı yükselir. Araştırmacılar, arterlerinizin sağlıklı kan basıncı için olması gerektiği kadar geniş kalmasını da engelleyebileceğini düşünüyor. Kafeini keserseniz, bu tansiyon çarpmasını ve bununla birlikte olası komplikasyonları atlarsınız.

Kafeine katılmamak kan basıncınız için iyi olabilir. Kafein gösterilmiştir yükseltmek nedeniyle sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi, kan basıncı değerleri.

Yüksek kafein alımı – günde 3 ila 5 bardak – ayrıca artmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir.

9 Kahve içmeyi bırakmak, yoksunluk belirtilerini yok eder

Kafein günlük diyetinizin büyük bir parçasıysa, onu almanın kısa vadede hoş olmayan etkileri olabilir. Bunlar baş ağrısı, yorgunluk, uyku hali, aşağı ruh halleri, konsantre olma sorunu ve kranklıktır. Durduktan bir veya iki gün sonra semptomlar hissetmeye başlayacaksınız. 2 ila 9 gün arasında herhangi bir yerde sürebilirler.

Vücudunuz kafeine bağımlıysa, 12 ila 24 saat içinde yoksunluk belirtileri yaşayabilirsiniz. Bu semptomların ne kadar sürdüğü, ne kadar kafein içtiğinize bağlıdır, ancak semptomlar 21 ila 50 saat arasında zirveye ulaşan iki ila dokuz gün arasında olabilir .

Kahve aslında ruh halinizi etkiler. Çok düzenli olarak kahve içmeye alışkın olanlar için, nihayetinde o kadar tüketilebilirsiniz, eğer alıştığınız zamanda yoksa, sizi karamsar hale getirir.

10 Kadınlar için dengeli hormonlar

Kadınlar özellikle kafeinsiz olmaktan yararlanabilirler. Kahve, çay ve soda gibi kafeinli içecekler östrojen seviyelerini değiştirebilir.

2012 de ki bir çalışma da günde 200 miligram (kabaca 2 fincan) veya daha fazla kafein içmenin Asya ve siyah kadınlarda östrojen seviyelerini yükselttiğini, beyaz kadınların ise östrojen seviyelerinin biraz daha düşük olduğunu bulmuştur.

Östrojen seviyelerinin değiştirilmesi özellikle endometriozis gibi durumlar için yüksek bir riskiniz varsa, meme kanseri, ve yumurtalık kanserleri Güvenilir Kaynak. Kafein bu koşullara doğrudan bağlı olmasa da, yüksek östrojen seviyeleri nedenlerle ilişkilidir.

Daha az meme ağrısı: Kafein ve meme ağrısı arasındaki bağlantıyı desteklemek için çalışmalar olmamasına rağmen, birçok kadın kullanımlarını azalttıklarında daha az acı hissettiğini söylüyor.

- Advertisement -

11 Daha az baş ağrısı

Kafein çekilmesi gerçek bir şeydir. Kafein yoksunluğunun en yaygın ve hoş olmayan yan etkilerinden biri baş ağrısıdır. Ve bu ağrının ortaya çıkması birkaç gün sürebilir.

Sabah kahve içişleriniz çok fazla ise,  bazı zamanlar nasıl baş ağrınız olduğunu fark ettiniz mi? Bu kafein çekilmesinin sadece bir belirtisidir . Diğerleri şunları içerir:

  • Bilinç kararması
  • Yorgunluk
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Sinirlilik

Hemen geri çekilmiyor olsanız bile, 2004 yılında yapılan bir araştırma , kafein alımının kronik günlük baş ağrıları geliştirmek için büyük bir risk faktörü olduğunu buldu.

Kafeinden kimler kaçınmalıdır?

Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, kafeinden tamamen uzaklaşmak en iyisidir:

1. Hamilesiniz veya hamile kalmaya çalışıyorsunuz
Hamile ve emzirenlerin kafeinden kaçınması gerektiğini biliyoruz, ancak gebe kalmaya çalışıyorsanız da önemlidir. Kafein, düşük ve doğurganlıkta azalma sebep olabilir.

2. Endişeye yatkınsınız
Anksiyete veya depresyona yatkın olanlar, kafeinin durumunu daha da kötüleştirdiğini görebilirler. Kafeinin bazı psikiyatrik durumları şiddetlendirdiği gösterilmiştir . Sinirlilik, düşmanlık ve endişeli davranışlara neden olabilir.

3. Asit reflü, gut veya diyabet gibi bağırsak veya sindirim rahatsızlığınız var olanlar.
Önceden var olan bir sindirim durumunuz varsa, kafein semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Bu özellikle aşağıdakiler için geçerlidir:

  • asit reflü
  • gut
  • diyabet
  • IBS, İrritabl Barsak Sendromu

4. Bazı ilaçlar alıyorsunuz
Her zaman kafeinin reçeteli ilaçlarınızla etkileşime girip girmediğini kontrol edin . Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

  • antibakteriyel ilaçlar
  • antidepresanlar (özellikle MAOI’ler )
  • astım ilaçları

Kafeinden, özellikle de kahveden vazgeçme çok hoş görünmese de, bu rutininizden daha sorunsuz vazgeçmenizi sağlayabileceğiniz birçok alternatif vardır .

Bununla birlikte, kahvenin faydaları vardır . Sabah bardağınızı terk ettikten sonra hayatınız düzelmezse, tamamen hayatınızdan çıkarmak için hiçbir neden yoktur. Hayattaki tüm yiyecekler ve iyi şeyler gibi, ılımlı olmak her zaman daha sağlıklı kalmayı sağlar.

Kahveye alternatif içecekleri değerlendirin

Sabah kahvesine gerçekten bağımlıysanız, tamamen kesmek muhtemelen uzun bir süreç alacaktır. Kafeinli veya kafeinsiz sıcak demlenmiş bir içecek, biraz daha kahve benzeri, geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Uygulamaya sokun:

  • Kurutulmuş, kesilmiş ve kahve gibi demlenmiş (ve benzer hafif müshil etkisi olan) dünyevi bir tada sahip bir kök olan hindiba’yı deneyin. Dandy Blend , karahindiba, arpa, çavdar ve hindiba ve pancar köklerinden yapılmış popüler bir kafeinsiz kahve ikamesidir.
  • Doğal olarak oluşan bazı kafein içeren (tipik olarak kahveden biraz daha az) yerba mate bitkisinin saplarından ve yapraklarından yapılan eşli kafeine geri ölçeklendirin.

Makalenin sonuna yaklaşırken, hemen kahve içmeyi bırakmak için 11 sağlık nedenini hızlı bir şekilde özetleyeceğimizi düşündüm:,

  1. Kafein uykunuzun kalitesini düşürebilir
  2. Kahve sonra size daha fazla enerji vermiyor
  3. Kafein bağımlılığını yenmek sağlıklı
  4. Kahve bırakarak çok para biriktirebilirsiniz
  5. Kahve diş çürümesine ve lekelenmeye neden olabilir
  6. Artık kahve sarsıntıları ve titremeleri yok
  7. Kahve tip 2 diyabet riskinizi artırabilir
  8. Kafein ruh halinizi etkiler
  9. Kahve bırakmak kan basıncınızı düşürebilir
  10. Kafein kaygı seviyenizi artırabilir
  11. Kadınlarda özellikle hormonel dengeyi değiştirebilir.

Ve son olarak da, kafein alımınızı azaltmaya yönelik adımları mutlaka deneyein:

  1. Yeşil çay ile kahveyi değiştir
  2. Rutininizi değiştirin
  3. Alımınızı yavaşça azaltın
  4. Kahvenizin oranını zayıflatın.

- Advertisement -

Yorum Yapmak İçin Tıklayın