- Advertisement -

Sakız lekesi nasıl temizlenir? Sakız çiklet temizleme yöntemleri

Sakız çiğnemeyi sevmeyenimiz yoktur. Fakat sokakta ve evimizde en olamadık durumlarda yapışması büyük sorunlara yol açar. Peki sakız lekesi nasıl çıkar?

0 1.054

- Advertisement -

Sokakta sakız lekesi bulaşmamış hiç kimse yoktur. Hiç sevilmeyen bu durum için sizlere hazırladığımız makalemizde sakız lekesi nasıl çıkar sorusunun yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Sakız lekesi (Çiklet lekesi) özellikle çocuklu evlerin klasikleşmiş bir sorunudur. Hele ki ebeveynler de sakız seviyorsa, bu lekeleri temizlemek için bilgi sahibi olunmasında yarar olunan konulardandır.  Sakızın bulaşmadığı ne bir ev gördüm, ne de sevmeyen bir çocuk.

Ebeveynlerin sakızın yapıştığı ve lekesinin kaldığı durumlardan pek haz etmediğini de düşünürsek, sizlere nasıl temizleye bileceğiniz hakkında ufak tefek bilgilerimizi sizinle paylaşacağız.

Bir anda yaptığımız dikkatsizliklerden sonra elbise, ayakkabı ya da koltuk gibi yüzeylere bulaşan sakız lekelerini kolayca çıkarmak mümkün. İşte, cevabını merak edilen sakız lekesi nasıl çıkar? sorusunun cevabı ve sakız lekesi çıkarma yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Sakız nedir?

Sakızın kökeni resmi verilerde 1848’den bugüne kadar geliyor.  Buluşun arkasında John B. Curtis vardır. Ladin ağacı reçinesi üzerinde denemeler yaparak yapışkan,  lastik gibi bir malzeme elde etmiş,  bu madde çiğnenebilir bir maddeydi ve ticari olarak önünü açmıştı.  Daha sonra parafin ve kokularla tatlandırdı. Bugün ki haline gelinceye kadar birçok çeşit ve tat oluştu.  Yani sakızı başımıza bela(!) eden arkadaş John Curtis olmuştur.  Rahmetle anamıyorum.

Sakız lekesi nasıl çıkar?

Bir çoğumuzun elbette aile büyüklerinden, eşinden, dostundan bu konuyla ilgili bilgisi muhtemelen mevcuttur. Hepimizin ilk akla gelen soğuk yöntem olana buz uygulayıp, sakızı yapıştığı yerden nasıl çıkartılabileceğini biliyoruz.  Ben annemin de kullandığı yöntem olan ütü ile çıkartmayı anlatayım. Bu yöntemi insanlar üzerinde denemeyelim lütfen, biraz can yakabilir ve acı verebilir.

- Advertisement -

Sakızın yapıştığı yüzeyler genelde kanepe, halı, perde olur, gazete koyup ütü ile pres yaptığımız da sakız eriyip, gazeteye yapışacaktır. Ütünün aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmelidir.

Gazetenin yanma veya yapıştığı bölgeye zarar vermemesi açısından, kendinize zarar gelmemesi için lütfen bunu uygularken dikkatli olalım.  Sıcak uygulama buz kadar işe yarayan bir yöntemdir.

Sakız lekesi nasıl çıkar?
Sakız lekesi nasıl çıkar?

Mutlaka herkesin kullandığı farklı yöntemler elbette vardır.  Sakızı başka bir sakıza yapıştırıp,  leke bırakmadan çıkarmak gibi veya leke elbisede ise poşete koyup buzlukta sakızın donmasını bekleyip çıkartmak gibi…

Saçlardan sakız lekesini nasıl çıkarırız?

Saçlardan sakız lekesi nasıl çıkar?
Saçlardan sakız lekesi nasıl çıkar?

Saçınız ve elbisenize yapışan sakızı çıkarmak için mayonez yöntemin de kullanabilirsiniz. Mayonezi sakızın yapıştığı yere sürerek bir süre bekleyin. Daha sonra mayonezi ovarak sakız lekesinden kurtulabilirsiniz.

Bir diğer yöntem olan buz koyarak dondurarak çıkarmaktır. Sizin de eviniz de afacan bir çocuğunuz varsa,  ağzında sakızla uyur ve gece uykuda ağzından çıkıp saçına yapışırsa saçını kestirmeye gerek kalmadan buz ile çıkabiliyor.

- Advertisement -

Yorum Yapmak İçin Tıklayın