Ağız kokusu belirtileri nedir? Ağız kokusu nasıl geçer!

- Advertisement -
Ağız kokusu olarak da adlandırılan ağız kokusu utanç verici olabilir ve bazı durumlarda endişeye bile neden olabilir. Mağaza raflarının sakız, nane, gargara ve ağız kokusuyla savaşmak için tasarlanmış diğer ürünlerle dolup taşması şaşırtıcı değil. Ancak bu ürünlerin çoğu sadece geçici önlemlerdir, çünkü sorunun nedenine değinmezler.
Bazı gıdalar, sağlık koşulları ve alışkanlıklar ağız kokusunun nedenleri arasındadır. Çoğu durumda, düzenli uygun diş hijyeni ile ağız kokusunu iyileştirebilirsiniz. Basit kişisel bakım teknikleri sorunu çözmezse, daha ciddi bir durumun kötü nefesinize neden olmadığından emin olmak için diş hekiminize veya doktorunuza danışın.
Ağız kokusu belirtileri nelerdir?
Kötü nefes kokularının kaynağını veya altında yatan nedenlere bağlı olarak değişir. Bazı insanlar çok az veya hiç ağız kokusu olmamasına rağmen nefesleri hakkında çok endişelenirken, diğerleri kötü nefes alır ve bilmezler. Kendi nefesinizin nasıl koktuğunu değerlendirmek zor olduğundan, yakın bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan kötü nefesle ilgili sorularınızı onaylamasını isteyin.
Ne zaman doktora görünmeliyiz
Ağız kokunuz varsa, ağız hijyen alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yemek yedikten sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı deneyin.
Bu tür değişiklikler yaptıktan sonra nefesinizde ki koku devam ediyorsa, diş hekiminize danışın. Diş hekiminiz daha ciddi bir rahatsızlığın ağız kokunuza neden olduğundan şüphelenirse, kokunun nedenini bulmak için sizi bir doktora yönlendirebilir.
Ağız kokusunun nedenleri

Kötü ağız ve nefes kokusunun başlıca birçok olası nedeni vardır. Bunlardan başlıca olanlar:
Ağızda kalan gıdalar
- Dişlerinizdeki ve çevresindeki kalan gıda parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü bir kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyecekleri yemek de ağız kokusuna neden olabilir. Bu yiyecekleri sindirdikten sonra kan dolaşımınıza girerler, ciğerlerinize taşınır ve nefesinizi etkiler.
Tütün ürünleri
- Sigara içmek normalde de kendi hoş olmayan bir kokuya sahiptir ve ağız kokusuna neden olur. Sigara içenler ve oral tütün kullanıcılarının da başka bir kötü nefes kaynağı olan dişeti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Kötü diş bakım hijyeni
- Günlük olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları ağzınızda kalır ve bu da kötü nefese neden olur. Dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri filmi (plak) oluşur. Fırçalanmazsa, plak diş etlerinizi tahriş edebilir ve sonunda dişleriniz ve diş etleri arasında plak dolu cepler oluşturabilir (periodontitis). Dilinizde ayrıca koku üreten bakterileri yakalayabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve gıda parçacıklarını barındırabilir.
Kuru ağız
- Tükürük, kötü kokuya neden olan parçacıkları gidererek ağzınızı temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu veya kserostomi (zeer – o-STOE-me-uh) adı verilen bir durum, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Ağız kuruluğu doğal olarak uyku sırasında oluşur ve “sabah nefesi” ne yol açar ve ağzınız açıkken uyursanız kötüleşir. Kronik kuru ağız, tükürük bezlerinizdeki bir sorun ve bazı hastalıklardan kaynaklanabilir.
İlaçlar
- Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna katkıda bulunarak dolaylı olarak ağız kokusu üretebilir. Diğerleri nefesinizde taşınabilecek kimyasalları serbest bırakmak için vücutta parçalanabilir.
Ağızdaki enfeksiyonlar
- Ağız kokusu, oral cerrahi sonrası diş çıkarma gibi cerrahi yaralardan veya diş çürüğü, dişeti hastalığı veya ağız yaralarının bir sonucu olabilir.
Diğer ağız, burun ve boğaz rahatsızlıkları
- Kötü nefes bazen bademciklerde oluşan ve koku üreten bakterilerle kaplı küçük taşlardan kaynaklanabilir. Burun, sinüs veya boğazda postnazal damlamaya katkıda bulunabilecek enfeksiyonlar veya kronik inflamasyon da ağız kokusuna neden olabilir.
Diğer nedenler
- Bazı kanserler gibi hastalıklar ve metabolik bozukluklar gibi durumlar, ürettikleri kimyasalların bir sonucu olarak belirgin bir nefes kokusuna neden olabilir. Mide asitlerinin kronik reflüleri (gastroözofageal reflü hastalığı veya GERD) ağız kokusu ile ilişkili olabilir. Küçük çocuklarda kötü nefes, burun deliğine yerleştirilen bir yiyecek parçası gibi yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.
Ağız kokusunun tedavi yöntemleri
Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın
Yemek yedikten sonra yanınızda kullanmak için iş yerinizde bir diş fırçası bulundurun. Özellikle yemeklerden sonra günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalayın. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macununun kötü nefes kokularını azalttığı gözlemlenmiştir.
Günde en az bir kez diş ipi kullanın

Doğru diş ipi kullanımı, gıda partiküllerini ve plakları dişleriniz arasında temizleyerek ağız kokusunun kontrolüne yardımcı olur.
Ağız kuruluğunu önlemek için bol su için
Ağzınızı nemli tutmak için, tütün kullanmaktan kaçının ve daha kuru bir ağza yol açabilecek kahve, alkolsüz içecekler veya alkol değil, bol su için. Tükürüğü uyarmak için sakız çiğneyin veya şekere – tercihen şekersiz – emin. Kronik kuru ağız için diş hekiminiz veya doktorunuz tükürük akışını uyaran yapay bir tükürük preparatı veya oral ilaç reçete edebilir.
Dilinizi fırçalayın
Diliniz bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir. Sigara veya ağız kuruluğu gibi önemli bir bakteri çoğalmasından kaplanmış bir dili olan kişiler, dil kazıyıcı kullanmaktan yararlanabilir. Veya yerleşik bir dil temizleyiciye sahip bir diş fırçası kullanın.

- Yedikten hemen sonra dişlerinizi ve dilinizi günde en az iki kez fırçalayın.
- Su veya gargara ile durulayın veya gargara yapın.
- Dişlerinizi günde en az bir kez diş ipi ile temizleyin.
- Ağız kokusunu önlemek için ağız kokusunu önlemek için bol miktarda su için.
- Düzenli diş muayeneleri planlayın.
Ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize danışın. Nedeni belirleyebilir ve bir tedavi planı geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Takma dişleri veya diş protezlerini temizleyin
Bir köprü veya takma diş takarsanız, günde en az bir kez veya diş hekiminizin belirttiği şekilde iyice temizleyin. Bir diş tutucunuz veya ağız koruyucunuz varsa, ağzınıza her takmadan önce temizleyin. Diş hekiminiz en iyi temizlik ürününü önerebilir.
Diyetinizi ayarlayın
Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçının. Çok fazla şekerli yiyecek yemek de ağız kokusuyla bağlantılıdır.
Düzenli olarak yeni bir diş fırçası alın
Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir yıprandığında değiştirin. Ayrıca, yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin.
Düzenli diş muayeneleri planlayın
Dişlerinizin veya protezlerinizin incelenmesi ve temizlenmesi için diş hekiminize düzenli olarak genellikle yılda iki kez başvurun.
Taze maydanoz çiğneyin
Maydanoz çiğnemek ağız kokusunu geçici olarak iyileştirebilir.
- Advertisement -